Мирослав Димов Костадинов, известен като Миро, е популярен български поп певец, композитор, текстописец и продуцент.Мирослав Костадинов

...
Мирослав Димов Костадинов, известен като Миро, е популярен български поп певец, композитор, текстописец и продуцент.Мирослав Костадинов
Коментари Харесай

На 10 март рожден ден има Миро

Мирослав Димов Костадинов, прочут като Миро, е известен български поп певец, композитор, текстописец и продуцент.

Мирослав Костадинов е роден на 10 март 1976 г. в Добрич. Неговият татко Димо Георгиев Костадинов (Добрият) е първа генерация български изселник от Румъния, а неговата майка е наполовина гагаузка и на половина габровка.

По време на социализма татко му отхвърля да стане член на комунистическата партия, което води до много компликации за фамилията. Миро е второто дете след сестра си Деана. Поради заболяване на Миро, той е отгледан от баба си Мария. В този интервал той стои неразделно до радиото и това е първият му допир с музиката. Връщайки се да живее при родителите си, по съвет на педагозите 6-годишният Миро е записан да учи пиано. На 8-годишна възраст взема присъединяване в мюзикъла „ Росица и вълка “ на Парашкев Хаджиев. Завършва главното си обучение в ОУ „ Христо Ботев “. 14-годишен взема решение да учи в Хуманитарната гимназия. 

Въпреки че е роден в семейство на атеисти, на 14-годишна възраст Миро се причислява към Надденоминационна черква Рема Добрич, в която е вокал и кийбордист на една от първите групи за хваление и поклонение в България. През същата 1991 година е открит от Георги Сарандев и стартира победното му шествие по фестивали.

През 1995 година печели безапелационно фестивала „ Откритие “. Годината му носи и влизане в топ 3 на „ Златния Орфей “ и става представител на България на фестивала Памукале в Турция. Гост е на The Voice of Asia дружно с Corona и Белинда Карлайл в Казахстан. През 1997 г. влиза в Българската войска, като по същото време печели „ Дебют “ на Първите музикални награди на България. През този интервал Миро работи с Митко Щерев и Красимир Гюлмезов, само че песните не носят триумф на ефрейтор Миро. Излизайки от казармата, Миро се мести да живее в столицата София и написа музика за други реализатори.

До 18-ата си година печели всички влиятелни национални музикални фестивали и редица интернационалните. През 1999 г. дружно с Галина Курдова създават Каризма. Само за една година Каризма се трансформира в най-популярното име в България и печелят над 50 оценки. Осем години по-късно се разделят, оставяйки зад тила си един-единствен албум – „ Еклисиаст “ и серия от номер 1 сингли – „ Рискувам да те имам “, „ Колко ми липсваш “, „ Ще избягам ли от теб “, „ Минаваш през мен “ и други През 2008 г. Миро започва солова кариера с албума „ оМИРОтворен “, който се трансформира в един от най-продаваните в българската музикална история. Миро става първият актьор, приет от всички музикални гилдии в България. Хит сингълът „ Губя надзор, когато “ е разгласен за обичана ария за последните 15 години от Дарик радио. В класацията на единствената радиомрежа за българска музика БГ Радио в Топ 20 на всички времена Миро е с невижданото присъединяване на 6 песни. През 2011 г. Миро продуцира младата изпълнителка Дивна, чийто дебют „ И ти не можеш да ме спреш “ влиза непосредствено под номер 1 в чартовете. През 2011, 2013 и 2014 г. изпълнителят е вокален треньор в телевизионното шоу „ Гласът на България “, като през 2013 г. победител е участник от неговия тим. През пролетта на 2014 г. Миро е водещ на предаването „ Наистина обич “.

През лятото на 2014 г., в дует с Dim4ou, основава песента „ Скочи над мен “. През 2016 г. в дует с Ирина Флорин записва песента „ Тихо “. 

По време на кастинг през 1999 година се среща с Галина Курдова, Атанас Сребрев, Тони, Ненчо Балабанов и Орлин Павлов. Всичките те стават част от спектакъла на най-популярния клуб в България по това време – „ Опера “. Посетители в заведението са княгиня Мария-Луиза, посланици и дипломати. Митко Щерев предлага на Миро и Галя да продуцира тяхна обща ария и Миро написва „ Рискувам да те имам “. Впоследствие, с аранжимента на Момчил Колев, песента се трансформира в шлагер сингъл номер 1 на България за 2001 година Междувременно, Галя и Миро се трансформират в креативен тандем и пишат над 10 шлагера, които оглавяват класациите, за разнообразни реализатори като Тони, Сантра, Мария Илиева и Руслан Мъйнов. През 2001 година подписват първия си контракт с музикална компания „ Polysound “, само че 6 месеца по-късно едностранно приключват контракта си поради несъблюдение от страна на продуцентите и следва 4-годишна правосъдна борба. Каризма печели проточилото се дело. Междувременно, Каризма се снабдяват с персонален управител, Христина Ванчева, която ги предлага на най-голямата музикална компания БМК, благосъстоятелност на Слави Трифонов, Георги Милчев – Годжи и Евгени Димитров – Маестрото. Това води до подписване на контракт, а БМК пренарежда предпочитаните си актьори. Миро и Галя се включват в турнето „ Новите варвари “ през 2001 година и получават добър триумф.

7 години поред Каризма издават по един сингъл на година. Тази нетрадиционна тактика трансформира всяка тяхна ария в културно събитие. Каризма имат и интернационалните триумфи – 1-во място на фестивала „ Sun Flower “ през 2004 година, издаването на тяхна ария „ Yurudum “ в интернационална компилация. Каризма съумяват да привлекат вниманието на интернационалните продуценти, само че те отхвърлят да подпишат предлаганите им контракти. Планираната им разлъка през 2006 година не се състои поради представянето на Галя в първия български VIP Brother. Миро остава с Галя за още една година, през която издават единствения си албум „ Еклисиаст “, който включва първия солов сингъл на всеки един от тях. Песента на Миро „ Някога преди “ се трансформира и в първия му независим триумф, доближава до номер 1 във всички представителни ранглисти в страната. Без кавги в медиите, тази е годината, в която Каризма се разделят като другари, каквито постоянно са били.

През 2008 година, до момента в който работи върху соловия си албум „ Омиротворен “, Миро взе участие в музикалното риалити „ Пей с мен “, чиято формула е известен реализатор влиза в дует с неизвестен и се борят за вота на публиката. С над 42% Миро и 11-годишната Дивна Станчева са определени от България за спечелили. Септември на 2008 година без никаква реклама, излиза формалният сингъл на албума „ Губя надзор, когато “. Часове след формалното излизане, песента се трансформира в безспорен музикален водач по отношение на всички музикални стилове в страната. За първи път българска ария е най-ротирана в радиостанциите, като изпреварва одобрените международни шлагери, които заливат България по това време. Песента носи на Миро оценки от всички представителни награди в България, като даже получава интернационален приз от MAD TV Гърция. Другите сингли от албума са дует с Анелия – „ Завинаги “, „ Август е септември “ и дует с Крум „ В едно огледало/Salma Ya Salama “ също достигнали до номер 1 в класациите. „ Омиротворен “ се трансформира в един от най-продаваните албуми в историята на българската музика, последвано от турнето „ Омиротворен “.

През същата и идващите 3 години Миро получава награди за най-хубав актьор на България. През 2009 година с одобрителен избор от страна на публицисти и музикални критици е определен да показа България на Евровизия.

През 2009 година Миро пуска първи сингъл от албума си „ Убиваме с обич “, който след това също се трансформира в номер 1, само че работата върху него и победното шествие на Миро в класациите е в застой поради непредвиденото му избиране за български представител на Евровизия. За първи път в историята на състезанието за България представителят е определен от жури. Безапелационно изборът им се стопира върху Миро. Той показва 5 песни от разнообразни създатели и публиката избира неговата авторска „ Ангел си ти “, която обаче е първата ария в соло кариерата му, която не доближава до номер 1 в границите на страната. Участието на артиста в Осло на финала на състезанието е гледано с голям интерес в България, само че не съумява да доближи полуфинала, за което мнозина считат, че е разследване от въвеждането на нов правилник за делене на вота – 50% от публиката и 50% от жури. За сходен проблем сигнализират и други актьори, в това число Бони Тейлър през 2012 година През 2010 година Миро се отдава на дейна отмора, изоставяйки работата върху втория си албум „ Месия “.

През 2011 година продуцира към този момент 15-годишната Дивна, с която печели „ Пей с мен “. Песента „ И ти не можеш да ме спреш “ се трансформира в номер 2 по ротиране в България, като я изпреварва само Риана. Дивна оглавява музикалните ранглисти и се трансформира в млад актьор номер 1 в страната. Така Миро и Дивна основават нова вълна от млади актьори в България, с което слагат началото на хип-хоп нашествието в България.

През 2011, 2013 и 2014 г. Миро става треньор в „ Гласът на България “, като през 2013 година участник от неговия тим печели вота на феновете – Ивайло Донков. През лятото на 2013 година се завръща в студиото, с цел да работи по „ Месия “, изоставяйки изцяло досегашната продукция на албума.

През 2012 г. излиза песента му „ Върха на планината “.

През 2013 г. Миро е дипломат на Giorgio Armani за България и е под номер 8 в първата ранглиста на сп. Forbes за български звезди. Същата година излиза песента му „ Сувенир “, в чийто клип взе участие и дребният му племенник Давид.

През креативната си кариера – и като част от дует Каризма, и като независим актьор, Миро се включва в редица обществени и благотворителни акции. Той печели и редица призове отвън музикалната сцена – като персона и за въздействието си върху актуалната просвета.

През 2014 г. Миро основава песента „ Деца “. Малко по-късно става водещ на предаването „ Наистина обич “.

На 30 септември 2015 година Миро записва песента „ Като сватбена халка “. Името на песента е определено от почитателите на Миро в формалната му Фейсбук страница – Миро (Official)

На 31 януари 2016 година Миро записва песента „ Има смисъл “. Песента е особено основана за плана Антарктида – „ Послание на края на света до хората от утрешния свят “. Песента „ Има смисъл “ е въодушевена от пътеписа на Людмила Филипова „ Пътуване до края на света “. По нейна концепция под българския храм „ Св. Иван Рилски “ на остров Ливинстън (база на Българския антарктически институт) на 24 декември 2016 г. (Рождество Христово) се слага времева капсула за идващите 50 години с обръщение от днешните хора до хората от утрешния свят. „ Има смисъл “ и книгата на Людмила Филипова са подарък за почитателите му.

На 1 май 2016 година Миро записва песента „ Дочупи сърцето ми “. Месец по-късно основава акустична версия на песента.

На 29 януари 2017 година Миро издава песента „ Reverse “, в чиито видеоклип са употребявани фрагменти от кино лентата „ Кредит “, а няколко дни по-късно излиза и песента „ Гълъбо “, чийто текст е по стихотворението „ Гълъбо “, от книгата на Вида Пиронкова „ Броеницата на Вида “.

През пролетта на 2018 година Миро показва режисьорския си дебют с песента си „ Лошо скроен “. На 16 юни 2018 година той печели цели три награди от Годишните Музикални Награди на БГ Радио за 2017 г. – за БГ текст, БГ ария и БГ видеоклип с песента „ Гълъбо “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР